Povijest kluba

O početcima Zagrebačkog sveučilišnog športa i  prvim godinama H.A.Š.K.-a.
U djelovanju akademskog športa ističu se dva razdoblja. Prvo, počinje 1903. inauguracijom  i osnivanjem prvog Hrvatskog športskog kluba na Sveučilištu u Zagrebu, kasnije imenovanog kao H.A.Š.K.  i traje do 1945. I drugo, tijekom kojeg se nastavljaju aktivnosti prvog, čiji su nositelji HAŠK “Mladost” kao sljednici H.A.Š.K.-a i traje od 1945. do danas.

Mačevanje kao sport postojalo je u Zagrebu puno prije osnutka H.A.Š.K.-a.
Prvi učitelj mačevanja u Zagrebu bio je Miroslav Friedrich Singer još daleke 1859. godine, a veliki zamah športsko mačevanje dobiva nakon 1893. godine nakon što  se učitelj mačevanja August Piazza prikazao na akademiji održanoj u dvorani Hrvatskog sokola.
Tadašnja mladost pokazala je svoju zainteresiranost za sport upravo preko mačevanja, za potrebe tada uobičajenih đačkih dvoboja. Prvi učitelji mačevanja u H.A.Š.K.-u bili su Hinko Würth, Marko Kostrenčić, Peter Čerlek i Milovan Zoričić, dok je juniore trenirao Andrija Mohorovičić.
Športsko mačevanje danas kao osnovu ima europsko mačevanje (za razliku od Dalekog istoka i japanskog mačevanja Kendo) rasprostranjeno je na svih pet kontinenata, gdje se održavaju svjetska, europska i nacionalna prvenstva, kao i mnogi međunarodni turniri širom svijeta.